De ce să cauți un loc de muncă în luna Decembrie?

Crezi sau nu, luna Decembrie este una dintre cele mai bune luni pentru a găsi un loc de muncă. Desigur că reducerile de la mall, concertele și târgurile de Crăciun, zilele libere de la începutul lunii și  vacanța de iarnă îți oferă o mulțime de motive pentru a te ține ocupat în această perioadă a anului, însă, luna Decembrie îți oferă oportunitatea perfectă de „a vâna” următoarea „aventură”.

Angajările, într-adevăr, „încetinesc” în timpul sărbătorilor de iarnă, deoarece mulți oameni planifică vacanțe cu familia sau călătoresc acasă și nu doresc să facă o mișcare decât după Anul Nou.

Ca un viitor nou angajat, rămânând activ în această perioadă, ajungi în fața competiției. Decembrie este momentul în care să profiți și să ajungi „în primul rând” la angajările din ianuarie, când companiile își calculează noile bugete.

Pe lângă faptul că vei ajunge în fruntea competiției rămânând activ, în această perioadă a sărbătorilor ar trebui, în primul rând, să socializezi! Participă la toate petrecerile din această perioadă, cu buzunarele pline de cărți de vizite și încearcă se te (re)conectezi cu prieteni și colegi care lucrează la companiile unde ai vrea tu să ajungi.

Mai mult decât a fi în fruntea listei de angajare în luna ianuarie, trebuie să ai în vedere că multe companii preferă să angajeze în luna Decembrie și să nu aștepte noul an, din următoarele motive:

Nu mai pot aștepta. În timp ce unele poziții nu sunt esențiale, iar găsirea unui înlocuitor mai poate aștepta, există multe poziții care sunt critice pentru un anumit proiect din cadrul companiei, poziție care trebuie ocupată urgent!

Folosește sau pierde! La multe companii, organigrama și numărul de posturi, respectiv strategia de resurse umane se aprobă anual, la începutul anului. Dacă unui departament i-a fost alocat un post, respectiv și buget pentru acel post, iar managerul nu își dă interesul să angajeze pe cineva, este posibil ca, în următorul an, conducerea să îi taie bugetul pentru acel post nefolosit/neocupat, pe principiul: „dacă tu nu ai avut nevoie de bani pentru încă un post, are altcineva nevoie”.

Să începem în forță! Odată cu 1 ianuarie, începe și ritmul agresiv de afaceri pentru multe companii. Mulți preferă să angajeze din luna Decembrie și să treacă sesiunea de training în timpul perioadelor de mai liniștite (de sărbători), astfel ca noii angajați să fie capabili să înceapă în forță odată cu noul an.

Ți-am stârnit interesul? Dacă da, nu vei rata nicio petrecere cu pulovere urâte și nu vei uita să socializezi cu toți cei pe care îi cunoști. Începe să te concentrezi asupra lor: întreabă-i ce planuri au de sărbători … și apoi le poți să spune că cercetezi piața pentru următoarea mare „aventură”. Cere sfaturi / sugestii / contacte la care poți apela … și apoi lasă-i să vorbească. Crede-mă: vei avea parte și de distracție și vei face un salt mare în fața competiției.

 

Și nu uita: Ușa nu se va deschide dacă nu vei bate! Nu pierde oportunitățile doar fiindcă este Decembrie!!!

, , , , , , ,